Tiedote, vapaa julkaistavaksi 27.3.2018
Lingsoft on mukana EU-hankkeessa, joka mullistaa suurten videokokoelmien käsittelyn. Hankkeen tarkoituksena on rakentaa seuraavan sukupolven mediakokemusta yhdistämällä tekoälyn tuoma tehokkuus ihmistyön tarkkuuteen.
Vuoden 2018 alussa käynnistynyt kolmivuotinen EU-tutkimushanke MeMAD etsii menetelmiä tekoälyn hyödyntämiseen media-alalla, erityisesti videoaineiston kuvailussa, kääntämisessä ja tekstittämisessä. Lingsoft keskittyy hankkeessa erityisesti suomen- ja ruotsinkielisen puheentunnistuksen jatkokehittämiseen, puhujantunnistukseen ja aineistojen asiasanoitukseen. Hankkeessa kehitettävät teknologiat mahdollistavat sisällönkuvailun teollisessa mittakaavassa, mikä tuo valtavia kustannussäästöjä ja täysin uusia mahdollisuuksia Lingsoftin asiakkaille.
Hanke keskittyy mediayhtiöihin, jossa sisällön automaattinen kuvailu tekstinä mullistaa suurten videokokoelmien käsittelyn ja mahdollistaa aiemmin tuotetun materiaalin kierrättämisen ja soveltamisen uusiin tarkoituksiin. Sisällönkuvailu myös pidentää tiedon elinkaarta: videoiden kuvaaminen tekstinä ja aineistojen rikastaminen asiasanoilla parantaa aineiston löydettävyyttä ja saavutettavuutta ammattilaisten lisäksi suurelle yleisölle sekä erityisryhmille.
“Tekoälyn mahdollistama uudenlainen löydettävyys, saavutettavuus ja henkilökohtainen palvelukokemus ovat jatkossa elintärkeitä menestystekijöitä eurooppalaiselle media-alalle. Sisällön ymmärtäminen on yksi lupaavimmista tekoälyn alueista tällä hetkellä”, sanoo Ylen innovaatiostrategiasta vastaava päällikkö Anssi Komulainen.
MeMAD-hankkeessa kehitettävistä teknologioista ja prosesseista on hyötyä median lisäksi kaikilla toimialoilla, joilla hyödynnetään audiovisuaalista sisältöä. “MeMAD on ainutlaatuinen hanke, joka on herättänyt jo nyt laajaa kiinnostusta. Lingsoftin tehtävänä on saada uraaurtavaan akateemiseen tutkimukseen pohjaavat teknologiat myös markkinoille”, toteaa hankkeen tulosten kaupallistamisesta vastaava ratkaisuasiantuntija Kirsi Aantaa.
Lingsoftin lisäksi hankkeessa ovat Yle, Aalto-yliopisto, Helsingin yliopisto, University of Surrey, INA, EURECOM ja Limecraft. Ohjausryhmä edustaa laajasti eri käyttäjiä, ja mukana ovat esimerkiksi suurimmat norjalaiset mediayhtiöt, Näkövammaisten liitto ja Kuuloliitto. MeMAD (Methods for Managing Audiovisual Data) rahoitetaan kokonaisuudessaan EU:n Horizon 2020 -ohjelmassa.
Lisätietoja hankkeesta antavat:
Kirsi Aantaa, ratkaisuasiantuntija, Lingsoft, kirsi.aantaa@lingsoft.fi
Tiina Lindh-Knuutila, ratkaisuasiantuntija, Lingsoft, tiina.lindh-knuutila@lingsoft.fi
Mikko Kurimo, MeMAD-hankkeen koordinaattori, professori, Aalto-yliopiston signaalinkäsittelyn ja akustiikan laitos, mikko.kurimo@aalto.fi
Seuraa hanketta Twitterissä @memad-project ja hankkeen kotisivuilla www.memad.eu.